Langs de Frontzate

Fietsvakantie in Nieuwpoort

Door de aanhoudende Corona-crisis besloten wij net zoals vorig  jaar weer te opteren voor een fietsvakantie in eigen land. Daar waar wij in 2020 nog onder een verzengende hitte de Dender volgden van Ath tot aan de samenvloeiïng met de Schelde in Dendermonde, kozen wij dit jaar voor een verblijf in Ramskapelle (bij Nieuwpoort), in Hoevehotel Klein Noordhof. De weergoden waren ons dit jaar helaas iets minder goed gezind, al viel het weer aan de kust uiteindelijk veel beter mee dan eerst door Frank Deboosere werd voorspeld.

Hoevehotel Klein Noordhof ligt ongeveer halfweg tussen fietsknooppunten 57 en 89, op een kleine 500 meter van het fietspad “de Frontzate”, en was dus ideaal als verblijfplaats en uitvalsbasis voor onze fietsvakantie.

De “Frontzate” is een 13 kilometer lang pad dat op de voormalige spoorwegbedding van lijn 74 ligt. Deze spoorlijn verbond Diksmuide met Nieuwpoort en speelde een strategische rol tijdens WO I. Hier lag de eerste linie van het Belgische leger als verdediging tegen de vijand.

Op de eerste dag van ons verblijf besloten wij ‘de Lange Lisroute’ te fietsen. Deze mooie route bracht ons in het weidse polderlandschap tussen Nieuwpoort en Veurne. Het landschap kenmerkt zich hier door een grote openheid (‘Het Blote’). De route voerde ons langs de IJzer, het Hemmeleed, de Proostdijkvaart en het Langgeleed (= Lange Lis in de volksmond). De bewegwijzering van deze route blijkt helaas verwijderd, maar ik vond online een knooppuntenroute die deze route grotendeels volgt, nl. : 89-90-20-6-98-66-24-96-64-82-67-8-70-10-57-89. We klokten af op net geen 40km, en het weer viel op deze eerste fietsdag alvast veel beter mee dan voorspeld. Een welgekomen meevaller! Na het inchecken in ons verblijf werden we door onze gastvrouw Cathérine vergast op een heerlijke 3-gangenmaaltijd.

De volgende morgen, na een verkwikkend ontbijt met heerlijk zelfgebakken brood van onze gastheer Philippe en veel lekkers (waaronder een assortiment kazen van De Walhoeve ) vertrokken we voor de ‘Beaufort Westkust Fietsroute’, via knooppunten: 57-7-98-66-58-62-65-59-84-1-50-76-74-88-96-64-82-67-7-57, goed voor net geen 50km. Ondanks de voorspelde regen viel er geen druppel uit de lucht… Maar we waaiden onderweg wel bijna uit onze fietstenue en onze haardos veranderde in een ‘coupe 6 Beaufort’!

Op dag drie stond onze langste tocht gepland: ‘op avontuur langs de IJzer en de Frontzate’. Alle App’s, ook Buienradar, voorspelden ons een droge dag. Helaas, ze bleken allemaal leugenaars… Het regende tot rond de middag, het bleef de hele dag grijs, grauw, bewolkt en koud, en opnieuw waaiden we bijna van onze fiets. Het werd daardoor een pittige tocht, met ruim 25km strakke tegenwind. Gelukkig konden we ’s avonds na een welgekomen warme douche alweer genieten van een heerlijke maaltijd en wat op krachten komen met een Sint-Bernardusbiertje (of twee…).
Knooppunten: 57-7-67-82-64-73-61-70-10-46-95-55-36-30-37-77-7-28-57-69-1-75-74-82-88-85-5-39-38-35-89-57 en een kleine 58 kilometers op de teller. (Door de felle wind bleef het veer in Nieuwpoort aan de ketting en moesten wij een deel van onze route aanpassen: in plaats van de oversteek te maken van knooppunt 64 naar 73 dienden wij terug te keren via knooppunten 82-67-8-10, waar we terug aansluiting maakten met onze geplande route).

Op onze laatste dag besloten we het wat kalmer aan te doen: er stond alweer een strakke wind, en onze benen lagen zo stillekesaan een beetje in tuttefrut.
We baseerden ons losjes op ‘Fietsen door de stad van de vissers en de zeilers’, om nog een laatste keer van Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad te genieten. Gelukkig konden we deze keer wél het veer nemen! (Al werd het net na onze oversteek opnieuw aan de ketting gelegd omwille van de felle wind)
Knooppunten: 57-7-67-82-24-96-64-73-61-70-10-57, maar onderweg een paar keer afgeweken om enkele bijzonderheden te gaan bekijken, zoals ‘The Small World’, een winkeltje vol poppenhuizen, volledig zelf gemaakt door Sofie, die ons trots een rondleiding gaf. Ieder dakpannetje, deurtje of stoeltje waaruit de poppenhuizen zijn opgebouwd, maakt zij volledig zelf met de hand. (Op deze manier toch nog 33km bij elkaar gefietst ipv de aangekondigde 25). 

Beste Philippe en Cathérine,
hartelijk dank voor jullie goede zorgen, het vele lekkere eten, de gezelligheid en het goede bed. We maakten onderweg naar huis al nieuwe plannen, en hopen -bij leven en welzijn- ook volgend jaar onze kuiten te kunnen komen insmeren in het Klein Noordhof, tijdens onze volgende fietsvakantie aan de Belgische kust!