Cokeryen – Tony Le Duc

In het kader van ‘Antwerpen Barok, Rubens inspireert’ organiseert curator en fotograaf Tony Le Duc de tentoonstelling ‘Cokeryen – Photo Film Food’ in het Snijders & Rockoxhuis in Antwerpen.

We nemen allemaal wel eens een foto van ons eten, maar kunst kan je dat bezwaarlijk noemen. Culinair fotograaf Tony Le Duc slaagt er wel in om eten tot kunst te verheffen. 

In deze tentoonstelling laat hij zich inspireren door twee barokfiguren. Enerzijds zijn er de imposante stillevens van barokschilder Frans Snijders, anderzijds is er het kookboek van Antonius Magirus dat geschreven werd in 1612: een verzameling recepten voor elke dag, doorspekt met persoonlijke commentaren. Magirus’ kleine meesterwerk (het is maar 15cm groot) verscheen in een periode van vrede tijdens de verder woelige Tachtigjarige oorlog. Rond die tijd begon ook Frans Snijders aan zijn schilderscarrière. 

Snijders en Le Duc hebben veel gemeen: ze zijn beiden in hun tijd bij de eersten die stillevens van voeding een eigenzinnige artistieke wending geven. Het licht valt bij beiden van links in het kader en het clair-obscur creëert een schaduwspel van warme kleuren. Frans Snijders schikte zijn ingrediënten naast elkaar, Tony Le Duc schikt ze boven en onder elkaar en maakte voor deze fotoreeks gebruik van zijn gekende zweeftechniek.

Naast de tentoonstelling nodigde Tony Le Duc ook 15 chefs uit om -geïnspireerd op het 400 jaar oude kookboekje- aan de slag te gaan en een hedendaagse versie van een barok gerecht te creëren. Gedurende de periode van de tentoonstelling kan je in 15 Antwerpse restaurants het resultaat van hun hedendaagse ‘barokke’ gerecht proeven. Een kaart met daarop alle info over de deelnemende restaurants en een foto van al de barokke gerechten is te verkrijgen in de inkomhal van het Snijders & Rockoxhuis. Tijdig reserveren voor uw tafel is de boodschap.

Zowel de tentoonstelling van Tony Le Duc als een bezoek aan het Rockoxhuis zelf zijn ZEER de moeite! 

Nog tot 13/01/2019, Snijders & Rockoxhuis, Keizerstraat 10, Antwerpen.