Claude, Samuel, Zanele

Claude, Samuel, Zanele. Drie fotografen, drie complexe individuen.

Claude Cahun (Frankrijk, 1894 – 1954) daagt in haar zelfportretten vooroordelen rond gender en identiteit uit. Geboren als Lucy Schwob in een Joodse uitgeversfamilie, is ze zowel gekend als transgender avant la lettre, uitgesproken activiste tegen het Nazisme en lid van de surrealistische kunstscène.

Samuel Fosso Nigeria/Kameroen, °1962) maakte zijn eerste zelfportretten met restanten van fotorolletjes in zijn fotostudio. Door zichzelf steeds een andere, nieuwe identiteit aan te meten, wil hij een duidelijk politiek statement maken. Zo geeft hij postkoloniale vrijheidsstrijders eindelijk een plaats in het museum. 

Voor de reeks Somnyama Ngonyama. Hail The Dark Lioness’gebruikt visueel activist(e) Zanele Muholi (Zuid-Afrika, °1972) het lichaam als canvas om kwesties over ras en representatie aan te kaarten. Elk zelfportret stelt kritische vragen over sociale ongelijkheid, mensenrechten en betwiste voorstellingen van het Zwarte lichaam. 

Nog tot 10/02/2019 in het FoMu in Antwerpen.