Tentoonstelling Joel Meyerowitz in de Botanique

Nog tot eind deze maand presenteert de Brusselse Botanique een mooie selectie van het werk van Joel Meyerowitz.

De New Yorker maakte in de jaren ’60 en ’70 prachtige foto’s van het leven op straat. Hij toonde zich daarbij als een meesterlijke dirigent van het toeval, die telkens weer een prachtige compositie wist vast te leggen.

Vanuit zijn studio in New York heeft Joel Meyerowitz talloze foto’s van de metropool genomen. Tot de fatale 11 september in 2001 prijken de Twin Towers in al die foto’s.

Er mogen geen foto’s genomen worden van Ground Zero, maar de fotograaf is vastbesloten om ervoor te zorgen dat de gebeurtenis niet in de vergetelheid raakt voor de toekomstige generaties. Hij vindt uiteindelijk een manier om gedurende 9 maanden rond te trekken op de site. Hij wordt omringd door rechercheurs die hem beschermen en net als hij overtuigd zijn van de noodzaak van zijn visuele getuigenis.

Tijdens de maanden waarin hij dagelijks ter plaatse is, legt Joel Meyerowitz dit verwoeste landschap tot in de kleinste details vast. Hij heeft meer dan 3000 foto’s aan het Museum of the City of New York geschonken.